30 listopada br. w warszawskim klubie Capitol odbył się finał 10. edycji konkursu barmańskiego Finlandia Vodka Cup. Najlepsi barmani z całej Polski, którzy zostali wyłonieni w ogólnopolskich eliminacjach, walczyli o miano najlepszego barmana w kraju. Zadaniem uczestników było przygotowanie trzech koktajli na bazie Finlandia Vodka w kategoriach: Aperitif, Long Drink i Quick Mix.
Uczestników oceniało sześć komisji degustacyjnych, z których każda składała się z trzech osób. W skład komisji weszli m.in. przedstawiciele firmy Brown-Forman Polska, importera i dystrybutora Finlandia Vodka, reprezentanci świata gastronomicznego i barmańskiego oraz globalny ambasador marki Finlandia Vodka – Markku Raittinen. Komisje degustacyjne oceniały konkursowe drinki, uwzględniając ich wygląd, aromat, smak oraz ogólne wrażenie. Uczestników oceniała również komisja techniczna, w skład której weszli sędziowie ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Na ocenę techniczną składały się: manipulacja szkłem, prezentacja składników, sprawność i postawa uczestnika.
Zdobywcą największej liczby punktów w obu kategoriach był Waldemar Mucha reprezentujący rzeszowski klub Chilli. Zwycięzca opracował oryginalne przepisy i przygotował koktajle w dwóch kategoriach – Aperitif o nazwie „White & Black” oraz Long Drink „Night Fantasy”. Po zakończeniu części oficjalnej goście bawili się w klubie Capitol, gdzie o oprawę muzyczną i zabawę zadbał Matt Kowalsky.