17 września odbyła się IX Gala Wine & Food Noble Night, zwieńczająca jeden z najtrudniejszych konkursów kulinarnych w Polsce. Do rywalizacji stanęło 12 najlepszych restauracji reprezentowanych przez swoich Szefów Kuchni. W jury konkursu zasiadł mistrz kulinarny i ambasador marki Appetita – Adam Chrząstowski.
IX edycja konkursu Wine & Food Noble Night wzbudziła wiele emocji. Zadaniem każdego sześcioosobowego zespołu z Szefami Kuchni na czele było przygotowanie przystawki i dania głównego. W jury, złożonym z ogólnopolskich autorytetów kulinarnych, zasiadł Adam Chrząstowski – ambasador marki Appetita i szef krakowskiej restauracji Ed Red.
Głosy publiczności wyłoniły dwóch zwycięzców Wine & Food Noble Night: Łukasza Budzika z restauracji Mennicza Fusion i Tomasza Dziurę z restauracji Andromeda Alfa, na których czeka staż w restauracji Arzak w San Sebastian w Hiszpanii. Osobna ocena należała do grona profesjonalnego jury, które degustowało dania nie znając ich autorów. Przystawka przygotowana przez Szefa Kuchni Łukasza Budzika z restauracji Mennicza Fusion została wyróżniona przez jury. Jej autor pojedzie na pięciodniowy staż w paryskiej restauracji Guy Savoy.
Wyniki konkursu według kategorii:
Najlepsza przystawka
1 miejsce – Łukasz Budzik z restauracji Mennicza Fusion
2 miejsce – Janusz Fic z restauracji Dwór Sieraków
3 miejsce – Tomasz Dziura z restauracji Andromeda Alfa
Najlepsze danie główne
1 miejsce – Tomasz Dziura z restauracji Andromeda Alfa
2 miejsce – Łukasz Budzik z restauracji Mennicza Fusion
3 miejsce – Mariusz Bizub z restauracji Zakopiańska
***
Appetita to jedna z najbardziej znanych i cenionych marek przyprawowych w naszym kraju. Appetita, zgodnie ze swoim hasłem – Uwodzi aromatem. Czerpie inspiracje ze źródeł – z natury, nadając potrawom wyjątkowy smak i aromat. Produkty marki wyróżnia fioletowa kolorystyka. Jej portfolio obejmuje aromatyczne zioła, przyprawy jednorodne oraz skomponowane według autorskich receptur mieszanki przyprawowe. Ofertę uzupełnia linia dodatków cukierniczych Domowe Sekrety.
JK