Firma łączy rodzinną tradycję gorzelniczą z nowoczesnym zarządzeniem, poszanowaniem dla natury oraz unikatowymi alkoholami. Oficjalnie Manufaktura powstała w 2018 r, ale jej korzenie sięgają znacznie głębiej – połowy lat 50. XX, kiedy dziadek obecnych właścicieli skończył kurs gorzelniczy i został zarządcą gorzelni w województwie lubuskim.
Zanim projekt Manufaktury pierwszy raz ujrzał światło dzienne, upłynęło kilka lat przygotowań, testowania receptur i opracowywania koncepcji produktów. Od ponad 5 lat w niezwykle malowniczej otulinie Puszczy Zielonki koło Poznania, produkowane są rzemieślnicze wódki, kraftowe giny, nieoczywiste whisky czy nalewki oparte na rodzinnych recepturach i wykonywane zgodnie z wieloletnimi praktykami.
Kolekcja nalewek sezonowych to jedna z najchętniej wybieranych pozycji w ofercie. Przygotowane tradycyjną metodą, tylko z owoców, alkoholu i odrobiny cukru lub miodu – bez barwników, aromatów i polepszaczy. To uchwycenie kwintesencji dojrzałych, lokalnych owoców, zbalansowanych odpowiednio mocą i delikatną słodyczą. W serii znajduje się nietypowa nalewka z rabarbaru, klasyczna z wiśni, urzekająca z mirabelek czy wytrawna z pigwy. Firma już zapowiedziała, że niebawem można się spodziewać kolejnego smaku w serii. Jakiego? Wszystko powinno być jasne około połowy września.
Masuria Roots z portfolio Manufaktury to rzemieślniczy gin, którego podstawą są dzikie owoce jałowca oraz krystalicznie czysta woda z ujęcia Masuria Spring w chronionym regionie Warmii i Mazur. W tym produkcie użyto dość nietypowej dla ginów kompozycji destylatów: z ręcznie zbieranych kwiatów czarnego bzu oraz z polskich jabłek. Dzięki destylacji w autorskim alembiku uzyskano gładki, łagodny gin o niepowtarzalnym, łąkowym aromacie. Wyszukane jest też zdobienie butelki – matowe, w kolorze miętowym, z dekorowanymi elementami kwiatowymi.
W ostatnich dwóch latach firma skupia się na rozszerzeniu oferty alkoholi opartych o ekologiczne surowce, w tym wypadku zboża. Warto zwrócić uwagę na serię Wódka Organiczna w odmianach: pszenica, żyto i orkisz. Każda jest produkowana ze spirytusu z certyfikatem ekologicznym, gwarantującym że przy uprawie zbóż nie były stosowane chemiczne środki ochrony roślin czy pestycydy a uprawa była oddzielona od upraw konwencjonalnych. Manufaktura jako jedyna rzemieślnicza destylarnia w Polsce ma wódkę z ekologicznego orkiszu.
W zestawach prezentowych doskonale sprawdzą się natomiast: seria wódek Miracle czy wódka pszeniczna Ice Floe. Efektowne, eleganckie butelki, kryją doskonałej jakości trunki o mocach od 38 do 42,3%.
Z ofertą firmy Wielkopolska Manufaktura Wódek będzie można zapoznać się 18 i 19 września podczas Międzynarodowych Targów Reklamy i Druku Festiwal Marketingu, odwiedzając stoisko A5, Hala nr 1.
Trwa bezpłatna rejestracja TUTAJ.
Więcej newsów z branży TUTAJ.