Logo

Gadżety reklamowe

TOP 5 produktów z oferty Pasieki Jaros

Pasieka Jaros powstała w 1978 roku. W założeniu była firmą rodzinną, zajmującą się hodowlą pszczół i przetwórstwem produktów pszczelich. Od roku 1991 firma zaczęła produkować miód pitny, który jest podstawą jej działalności.

Miody pitne produkowane są metodami naturalnymi, bez konserwantów, polepszaczy, sztucznych barwników i aromatów. Surowcem do ich produkcji jest miód pszczeli, woda i soki owocowe. Swoje wybitne walory smakowe osiągają w czasie kilkuletniego leżakowania.

Oto 5 najlepszych produktów z oferty Pasieki Jaros:

1. Miód pitny trójniak Trybunalski

Typowy trójniak produkowany w proporcjach jedna część miodu i dwie części wody. Dojrzewa przez leżakowanie. Zawartość alkoholu około 13%. Bardziej wytrawny i nie tak intensywny w smaku jak dwójniaki, jednak swą wyjątkową głębią aromatu powoduje niezapomniane wrażenia sensoryczne.

Zdobył liczne medale i wyróżnienia m. in.:

  • wyróżnienie na VI Konkursie Winiarskim Ozorków’97 zorganizowanym przez Krajową Radę Winiarstwa,
  • złoty medal Międzynarodowego Festiwalu Miodów Pitnych Boulder (Co) 2004,
  • brązowy medal Międzynarodowego Festiwalu Miodów Pitnych Boulder (Co) 2013.

jaros

2. Miód pitny dwójniak Maliniak

Dwójniak Maliniak jest miodem pitnym owocowym, w którym minimum 30% wody potrzebnej do produkcji zostało zastąpione sokiem malinowym. Wytworzony z najlepszej jakości miodów wielokwiatowych. Ma niezwykłe stężenie aromatu, choć nie jest przesadnie owocowy. Swój wyborny smak zawdzięcza równowadze garbnikowo – kwasowej i odrobinie miodowej goryczy.

Zdobył liczne medale m. in.:

  • złoty medal na XI Konkursie Win, Miodów Pitnych i Napojów Winiarskich Lublin 2002 zorganizowanym przez KRWiM,
  • złoty medal Międzynarodowego Festiwalu Miodów Pitnych Boulder (Co) 2006,
  • srebrny medal na XVI Konkursie Win, Miodów Pitnych i Napojów Winiarskich Dobroń 2007, zorganizowanym przez KRWiM.

jaros

3. Miód pitny dwójniak Koronny 

Dwójniak jest produkowany w równych częściach z miodu i wody z domieszką soków owocowych z bzu i aronii. Produkowany z dużym dodatkiem miodów ciemnych jesiennych. Odznacza się świeżością oraz, tak typową dla polskich miodów, głębią aromatów i aksamitną gładkością.

Zdobył liczne medale m. in.:

  • złoty medal na X Jubileuszowym Konkursie Win i Miodów Pitnych Toruń 2001 zorganizowanym przez KRWiM
  • brązowy medal Międzynarodowego Festiwalu Miodów Pitnych Boulder (Co) 2004
  • złoty medal Międzynarodowego Konkursu Miodów Pitnych MAZER CUP Boulder (Co) 2009
  • złoty medal w Międzynarodowym Konkursie Miodów Pitnych MAZER CUP 2021

jaros

4. Miód pitny półtorak Półtorak

Jest klasycznym, chociaż nie „czystym” miodem pitnym. Dla delikatnego podbicia smaku i złagodzenia dużej słodyczy, zastosowano w nim niewielki dodatek soku z kwaśnych jabłek. Dodatek jest na tyle niewielki, że posmak jabłkowy jest właściwie niewyczuwalny. Zrobiony z miodów wiosennych wielokwiatowych. Rozlewany jest do butelek kamionkowych, co potęguje i uszlachetnia jego walory smakowe. Zawartość alkoholu ok. 16%.

  • Ten miód zdobył medal srebrny medal Międzynarodowego Festiwalu Miodów Pitnych Boulder 2021

jaros

5. Okowita miodowa „Królewska”

jarosOkowita miodowa Królewska inspirowana jest miodem pitnym Koronnym. Pojawiają się więc w zapachu, oprócz delikatnych nut miodowych, zapachy owocowe oraz zapachy zieleni – trochę trawy, trochę świeżych wiosennych liści. W smaku delikatna, powoli rozgrzewająca.

 

 

 

jarosDostępna jest także wersja leżakowana 3 lata w beczce dębowej po miodzie pitnym. Proces leżakowania pozwolił jej uzyskać unikalne nuty smakowe, aromatyczne oraz głęboką bursztynową barwę. Pozostałości miodu pitnego dodają jej subtelnej słodyczy i bogactwa aromatów miodowych.

 

 

Celem firmy na kolejne lata jest utrzymywanie produkcji miodów pitnych na najwyższym poziomie, czyli tak, jak robiono to do tej pory. Poprzez swoją działalność dążą do rozwoju kultury miodu pitnego zarówno w Polsce, jak i na świecie.


Więcej newsów z branży TUTAJ.