Miody pitne produkowane są metodami naturalnymi, bez konserwantów, polepszaczy, sztucznych barwników i aromatów. Surowcem do ich produkcji jest miód pszczeli, woda i soki owocowe. Swoje wybitne walory smakowe osiągają w czasie kilkuletniego leżakowania.
1. Miód pitny trójniak Trybunalski
Typowy trójniak produkowany w proporcjach jedna część miodu i dwie części wody. Dojrzewa przez leżakowanie. Zawartość alkoholu około 13%. Bardziej wytrawny i nie tak intensywny w smaku jak dwójniaki, jednak swą wyjątkową głębią aromatu powoduje niezapomniane wrażenia sensoryczne.
Zdobył liczne medale i wyróżnienia m. in.:
2. Miód pitny dwójniak Maliniak
Dwójniak Maliniak jest miodem pitnym owocowym, w którym minimum 30% wody potrzebnej do produkcji zostało zastąpione sokiem malinowym. Wytworzony z najlepszej jakości miodów wielokwiatowych. Ma niezwykłe stężenie aromatu, choć nie jest przesadnie owocowy. Swój wyborny smak zawdzięcza równowadze garbnikowo – kwasowej i odrobinie miodowej goryczy.
Zdobył liczne medale m. in.:
3. Miód pitny dwójniak Koronny
Dwójniak jest produkowany w równych częściach z miodu i wody z domieszką soków owocowych z bzu i aronii. Produkowany z dużym dodatkiem miodów ciemnych jesiennych. Odznacza się świeżością oraz, tak typową dla polskich miodów, głębią aromatów i aksamitną gładkością.
Zdobył liczne medale m. in.:
4. Miód pitny półtorak Półtorak
Jest klasycznym, chociaż nie „czystym” miodem pitnym. Dla delikatnego podbicia smaku i złagodzenia dużej słodyczy, zastosowano w nim niewielki dodatek soku z kwaśnych jabłek. Dodatek jest na tyle niewielki, że posmak jabłkowy jest właściwie niewyczuwalny. Zrobiony z miodów wiosennych wielokwiatowych. Rozlewany jest do butelek kamionkowych, co potęguje i uszlachetnia jego walory smakowe. Zawartość alkoholu ok. 16%.
5. Okowita miodowa „Królewska”
Okowita miodowa Królewska inspirowana jest miodem pitnym Koronnym. Pojawiają się więc w zapachu, oprócz delikatnych nut miodowych, zapachy owocowe oraz zapachy zieleni – trochę trawy, trochę świeżych wiosennych liści. W smaku delikatna, powoli rozgrzewająca.
Dostępna jest także wersja leżakowana 3 lata w beczce dębowej po miodzie pitnym. Proces leżakowania pozwolił jej uzyskać unikalne nuty smakowe, aromatyczne oraz głęboką bursztynową barwę. Pozostałości miodu pitnego dodają jej subtelnej słodyczy i bogactwa aromatów miodowych.
Celem firmy na kolejne lata jest utrzymywanie produkcji miodów pitnych na najwyższym poziomie, czyli tak, jak robiono to do tej pory. Poprzez swoją działalność dążą do rozwoju kultury miodu pitnego zarówno w Polsce, jak i na świecie.
Więcej newsów z branży TUTAJ.