Logo

Marketing MIX

Smakowite klimaty Jarmarku Europejskiego

W dniach 16 i 17 kwietnia przy okazji  Gdańskiego Dnia Ziemi  miało miejsce gastronomiczne wydarzenie promujące europejskie kulinaria. Nad Targiem Rybnym w Gdańsku przez cały weekend unosiły się smakowite zapachy dochodzące wprost z Jarmarku Europejskiego.  Pokazy kulinarne Szefów Kuchni przyciągnęły wielbicieli dobrego jedzenia, a stoiska wystawców  były oblegane przez wszystkich tych, którzy pragnęli urozmaicić wielkanocny stół.

Stoiska Wystawców z różnych stron Polski i Europy oferowały szeroki wybór serów, wędlin i win. Odwiedzający Jarmark Europejski mieli okazję wypróbować i zakupić po atrakcyjnych cenach , produkty takich dystrybutorów jak Candia Polska, Eurial, Temar, SM Wieluń, Eurexia Polska i Zakłady Mięsne Nowak. Prawdziwą gratką dla wysmakowanych podniebień okazały się degustacje przeprowadzone przez Spółdzielnię Mleczarską Spomlek, która udowodniła, że sery Old Poland doskonale łączą się z takimi dodatkami jak miód, żurawina i  konfitury owocowe. Szef Kuchni Piotr Janiszewski z restauracji Lazur zawojował wszystkich przepisem na penne z tuńczykiem i Lazurem Złocistym topionym. O mariażu win i różnorodnych dań opowiadali eksperci ze stoiska Castel Frères, a także gościnnie Dawid Sojka ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, który na oczach zebranej publiczności przeprowadził pokaz dekantacji wina.

Jarmark Europejski był prawdziwą przygodą kulinarną zainicjowaną nie tylko zza morza, dzięki przedstawicielom Stena Line, ale także dzięki udziałowi doświadczonych Szefów Kuchni , którzy zaprezentowali swe umiejętności na niedzielnej scenie. Show kulinarne rozpoczęły się od odsłony śniadaniowej Mariusza Jamroszczyka (Hotel 500), który przekonał uczestników, że warto oddzielić białka od żółtek podczas przyrządzania tradycyjnej jajecznicy na boczku oraz że wyśmienite tosty francuskie na słono i na słodko można sporządzić nawet z wczorajszego chleba. Kolejne występy Mariusza Jamroszczyka przybliżyły widzom przyjazne przepisy na proste dania lunchowe, obiadowe a także na słodkie desery.  Wyprawę morską zaproponował Paweł Pawluk, (restauracja Senso przy  hotelu Scandic Gdańsk), który zaintrygował wszystkich daniem z diabła morskiego, tak niedocenionego jeszcze w naszej kuchni. Uważni widzowie mieli okazję wygrać voucher do Senso na kolację przyrządzoną przez samego Szefa Kuchni oraz specjalną zapaskę sygnowaną przez Jamiego Olivera.  Cały Jarmark Europejski obfitował w różnego rodzaju konkursy, także dla dzieci, które miały okazję wypróbować swych sił w dojeniu krowy (sztucznej !) na czas oraz tarciu żółtego sera, zorganizowanym przez przedstawiciela Stowarzyszenia Polskiej Ekologii, Wawrzyńca Maziejuka. Specjalne vouchery dla dwóch osób na rejs „Szwecja w jeden dzień” u naszych północnych sąsiadów mogli zdobyć Ci, którzy przysłuchiwali się opowieściom,  nie tylko kulinarnym, snutym przez  Magdalenę Pramfelt z Polsko-Szwedzkiej Izby Gospodarczej, przy wsparciu przewodnika Stena Line, Macieja Zborowskiego, prawdziwego eksperta skandynawskiej turystyki.

Gośćmi specjalnymi Jarmarku Europejskiego byli właściciele karaimskiej restauracji  Kybynlar z Trok (Litwa) którzy częstowali wszystkich wyśmienitymi kybynami (pierożki drożdżowe z baraniną lub kurczakiem) oraz przeprowadzili pokaz klejenia tychże smakowitych półksiężyców. Pomysł na wakacyjne smakowite  winiarskie odkrycia zaprezentował Ján Bošnovič (dyrektor Narodowego Centrum Turystyki Słowackiej) wraz z przedstawicielami Zrzeszenia Małokarpackiego Szlaku Winnego.

Pozostając w klimatach regionalnych, przedstawiciele łaskiego browaru Koreb, zachęcali odwiedzających do spróbowania wyśmienitego piwa m.in. Koreb Miodowy, z którym wybornie komponował się szeroki asortyment polskich wędlin oferowanych przez zakłady Mięsne Nowak oraz specjałów dystrybuowanych przez firmę Eurexia Polska.

Inicjatywa Jarmarku Europejskiego spodobała się mieszkańcom Trójmiasta, którzy chętnie uczestniczyli w  pokazach kulinarnych, z apetytem przyglądając się mistrzom patelni i prowadząc z nimi rozmowy o przyrządzanych potrawach, o sposobach wykorzystania produktów, przypraw i o nowych trendach w gastronomii. Nagrodą dla najbardziej wytrwałych była możliwość degustacji smakowitych dań.