Metsä Board, producent tektur z pierwotnych mas włóknistych wprowadza na rynek nową tekturę z ekobarierą. Ta innowacyjna tektura ze specjalną warstwą barierową jest produkowana z surowców odnawialnych, nadaje się do recyklingu, jest biodegradowalna i została opracowana specjalnie dla gastronomii. Oprócz korzyści dla zrównoważonego rozwoju nowy produkt oferuje również lepszą wydajność druku i przetwarzania.
Istnieje wyraźne zapotrzebowanie rynku na tektury z barierami z materiałów wytwarzanych z surowców odnawialnych, a nie paliw kopalnych. Nowa tektura z ekobarierą MetsäBoard Pro FSB EB1 to wyjątkowy produkt, wyposażony w specjalną warstwę barierową wykonaną z surowców odnawialnych i biodegradowalną, która nie zawiera związków fluorowych. Nowa tektura z ekobarierą może być używana z produktami spożywczymi, które wymagają odporności na tłuszcz do poziomu KIT 5 włącznie, a własności barierowe można jeszcze poprawić u przetwórcy, dodając dodatkowe warstwy lakieru. Ta druga opcja oferuje znaczny wzrost wydajności, ponieważ poprawę własności barierowych można uzyskać, nakładając tylko jedną warstwę lakieru, w przeciwieństwie do tektur bez takiej specjalnej obróbki barierowej.
Fiński przetwórca – OffsetKolmio Oy – używa tej nowej tektury z warstwą barierową do produkcji opakowań bagietek dla fińskiej piekarni Huovisen Leipomo. – Udało nam się obniżyć koszty druku, bez pogarszania jakości i własności barierowych tektury. Czas przeznaczony na obróbkę barierową na maszynie drukarskiej został skrócony o 50%, a zużycie lakieru spadło o 65% dzięki specjalnej barierowej obróbce MetsäBoard Pro FSB EB1. Ponadto, ta oddychająca tektura zachowuje swój kształt i dobrze chroni nadziewane bagietki – powiedział Kimmo Jokinen, Managing Director, OffsetKolmio Oy.
MetsäBoard Pro FSB EB1 to lekka tektura dostępna w gramaturach od 95 do 290 g/m2 z warstwą powleczenia. Umożliwia wykonywanie druku wysokiej jakości po obu stronach techniką offsetową i fleksograficzną. Stała jakość nowej tektury zapewnia znakomite właściwości przetwórcze. Można ją sklejać standardowymi klejami dyspersyjnymi i termotopliwymi.
Ten nowy produkt jest bezpieczny w bezpośrednim kontakcie z żywnością i nie zawiera wybielaczy optycznych (bez OBA). Jest dostępny z certyfikatami PEFC™ lub FSC©. Nadaje się w pełni do recyklingu przy użyciu konwencjonalnych systemów.
– Konsumpcja dań na wynos wciąż wzrasta. Sprawia to, że możliwość recyklingu i biodegradowalność tektur stosowanych w gastronomii nabiera jeszcze większego znaczenia. Cieszymy się z wprowadzenia nowej tektury z ekobarierą, ponieważ dostrzegamy rzeczywiste korzyści dla naszych klientów w zakresie zrównoważonego rozwoju i wydajności. Metsä Board kontynuuje prace rozwojowe nad nowymi rozwiązaniami z zakresu innowacyjnych barier – powiedział Mika Joukio, Metsä Board CEO.
KL