Samotni rodzice i osoby starsze, niedożywione dzieci, osoby zmagające się z chorobami, ludzie, których mimo pracy, nie stać na zakup żywności. Niewidoczni. Choć potrzebują pomocy, to nie spotkamy ich na ulicy czy przed sklepem, proszących o żywność. Nie pozwala na to ich godność. Misją Banków Żywności jest stałe docieranie do takich osób z pomocą. To również dla nich organizowana jest cykliczna Wielkanocna Zbiórka Żywności, która w tym roku odbędzie się 16-17 marca, w ponad 300 miastach Polski. Pokażmy w tych dniach wszystkim potrzebującym wsparcia, że ich widzimy.
– Nasze zbiórki pokazują dużą ofiarność społeczeństwa. Polacy już nieraz udowodnili, że lubią brać sprawy w swoje ręce. Przykładem jest zeszłoroczna Wielkanocna Zbiórka Żywności, kiedy przekazali 346 ton żywności, która trafiła do potrzebujących. Pozwoliło to zapewnić godną i spokojną Wielkanoc ponad 170 tysiącom osobom – podkreśla Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.
Tegoroczna Wielkanocna Zbiórka Żywności odbędzie się w dniach 16-17 marca w ponad 300 miastach Polski. Weźmie w niej udział 28 tysięcy wolontariuszy, którzy w ponad 2 tysiącach sklepów będą zachęcać do dzielenia się żywnością. Jest to zbiórka organizowana dobrowolnie przez te Banki z Federacji, które wyraziły taką potrzebę. Obecnie są to 23 Banki Żywności w prawie wszystkich województwach.
Niezależnie od zbiórek, wszystkie 32 Banki Żywności będą wypełniały swoją naturalną misję, którą jest stałe przekazywanie produktów żywnościowych na pomoc potrzebującym, ze szczególnym uwzględnieniem okresu Wielkanocy.
– Nie trzeba dużych pieniędzy, tylko serca i chęci by dołożyć produkt do oznakowanych koszy, przy których, będą dyżurowali wolontariusze. Zachęcamy do przekazywania produktów z długimi terminami przydatności, takich jak: mąka, cukier, olej, konserwy, bakalie, słodycze – zaznacza Marek Borowski Prezes Zarządu, Federacji Polskich Banków Żywności.
Federacja Polskich Banków Żywności przypomina jednocześnie, że zbiórki żywności od 2014 roku nie wymagają wystawianego przez urząd państwowy zezwolenia, co pozwoliło uprościć procedury, związane z ich rejestracją, w porównaniu do wcześniejszych regulacji. Jest to wspólny sukces organizacji pozarządowych, które przez wiele lat pracowały nad zmianą rozporządzeń prawnych. W konsultacje, od samego początku aktywnie angażowała się Federacja Polskich Banków Żywności. Dlatego też, również teraz, aktywnie wspiera obecny apel wielu organizacji pozarządowych, dotyczący pozostawienia ustawy o zbiórkach publicznych, w jej dotychczasowym kształcie.
***
Federacja Polskich Banków Żywności jest organizacją pożytku publicznego, której misją od 20 lat istnienia, jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności i niedożywieniu w Polsce. Zrzeszone w Federacji 32 Banki Żywności są wyspecjalizowane w pozyskiwaniu, transportowaniu i dystrybucji produktów żywnościowych. Są w stanie przyjąć i rozdysponować każdy asortyment, nawet z bardzo krótkim terminem przydatności do spożycia, w tym produkty świeże i mrożonki, zachowując łańcuch chłodniczy i spełniając wszystkie kryteria bezpieczeństwa (system HACCP, stały nadzór sanepidu). Organizacja, dzięki codziennym działaniom na masową skalę, jest w stanie docierać z pomocą żywnościową do blisko 2 000 000 najbardziej potrzebujących osób, za pośrednictwem współpracujących 4000 organizacji pozarządowych i instytucji pomocowych.
Banki Żywności pozyskują średnio 80 000 jedzenia rocznie (dane z ostatnich 5 lat) m.in. z programów unijnych, od producentów, rolników, sieci handlowych i zbiórek żywności. Banki Żywności zachęcają również każdego, do wsparcia ich działalności. Każda 1 złotówka przekazana poprzez stronę http://www.wspieraj.bankizywnosci.pl, umożliwia dostarczenie potrzebującym aż 16 posiłków przygotowanych z 8 kg uratowanej pełnowartościowej żywności. Każde 30 zł to już aż 800 uratowanych posiłków, które trafią do potrzebujących.
JK