Sebastian Olma – jednego z najzdolniejszych Szefów Kuchni młodego pokolenia objął stanowisko Executive Head Chefa w Hotelu Pałac Mała Wieś, gdzie będzie odpowiadał za rozwój restauracji „Stara Wozownia”, obiektów bankietowo-konferencyjnych „Nowa Oranżeria” oraz „Szklarnia”, a także cukierni „Herbaciarnia Pałacowa” i sekcji cateringowej firmy.
Niezwykły talent połączony z wyjątkową osobowością i charyzmą
Sebastian doświadczenie zdobywał w najlepszych restauracjach w Polsce i za granicą, pracując z największymi Szefami Kuchni na świecie. Odwaga i ambicja młodego kucharza zaprowadziły go do Gordona Ramseya oraz Toma Aikensa – ikon brytyjskiej kuchni. Zwycięzca programu Top Chef, w IV i V edycji Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia sous chef Wojciecha Modesta Amaro, a obecnie regularnie gości w kuchni Dzień dobry TVN jako prowadzący sekcji kulinarnej.
Wielkie doświadczenie
Współtwórca restauracji dla artystów „Open’er Festiwal”. Jest autorem wystawnych kolacji podczas Balów Fundacji TVN. Przygotowywał wykwintne kolacje dla przywódców i przedstawicieli polskiego rządu oraz wielu europejskich państw podczas obchodów 80 rocznicy wybuchu II wojny światowej, m.in. dla wiceprezydenta USA Mike’a Pence’a, prezydenta Niemiec Frank-Waltera Steinmeiera, kanclerz Niemiec Angeli Merkel czy prezydenta Francji Emmanuela Macrona.
Warto wspomnieć, iż pracując w prestiżowych restauracjach takich jak: Pied à Terre 1*, Esporta Chiswick Club, Carluccio’s Kafe, Restauracja Toma Aikensa 1*, Kafe Zielony Niedźwiedź, „Sketch w Teatrze Wielkim” sięgał po kolejne nagrody oraz wyróżnienia. Wraz z zespołami, którymi kierował, zdobył tytuł Knajpy Roku 2014 w plebiscycie Gazety Wyborczej, prestiżową rekomendację Slow Food Polska, Grand Award – 3 widelce – w plebiscycie 100 Poland Best Restaurants oraz dwie czapki i 14 punktów w II edycji przewodnika Gault&Millau. W ostatniej restauracji, którą kierował – Belvedere w Łazienkach Królewskich zespół pod jego kierownictwem uzyskał rekomendację prestiżowego przewodnika Michelin – Main Cities of Europe.
Wyjątkowe plany
W Hotelu Pałac Mała Wieś Sebastian zamierza rozwijać kuchnię, której motywem przewodnim będą produkty z lokalnych składników grójeckiego zagłębia sadowniczego.
– Nie będziemy ograniczać się wyłącznie do polskiej kuchni, ale ta będzie miała wiodącą pozycję – inspiracji będziemy szukać w naszych ogrodach, w historii miejsca i regionu oraz najlepszych składnikach, które zapewnią naszym gościom niezwykłe doświadczenia kulinarne. Dania będą wyjątkowe, zaskakujące, a przede wszystkim pyszne! Naszą ambicją jest stworzenie najlepszej oferty kulinarnej dla gości uwielbiających znakomitą kuchnię – podsumowuje Sebastian Olma.
Najbliższe wydarzenia
Już dzisiaj można spróbować nowego menu, które stworzył szef kuchni Sebastian Olma w Restauracji Stara Wozownia. Pierogi z truflą, troć z dzikimi brokułami czy kaczka z mirabelkami to jedne z najpyszniejszych propozycji naszego nowego menu.
Na 18 października zaplanowana jest kolacja degustacyjna pt. Powab Jabłka. W czasie komentowanej kolacji goście poznają rolę jabłka w kulturze, spróbują najlepszych cydrów od rzemieślniczych producentów oraz skosztują wyjątkowego menu degustacyjnego przygotowanego w oparciu o jabłka z Sadu Książęcego przez Sebastiana i jego zespół.
Więcej informacji dot. restauracji TUTAJ. Bieżące informacje o hotelu dostępne TUTAJ.