Międzynarodowy panel ekspertów porównał zgłoszone projekty z podobnymi rozwiązaniami z całego świata i przyznał nagrody tym, które były najlepsze w swojej kategorii i na swoim rynku oraz okazały się lepsze pod względem wykonania lub innowacyjności w porównaniu z innymi.
Do produkcji nagrodzonego ultralekkiego pudełka na pizzę, wykonanego z kraftlinera MetsäBoard Natural WKL Bright, zużywa się znacznie mniej materiału niż w przypadku tradycyjnych rozwiązań, bez wpływu na sztywność, funkcjonalność czy jakość druku. Pudełko na pizzę było lżejsze o około 38%, a według analizy cyklu życia ślad węglowy pudełka na pizzę był nawet o 50% niższy niż w przypadku tradycyjnych rozwiązań z zastosowaniem włókien pochodzących z recyklingu. Porównanie wpływu na środowisko zostało przeprowadzone w odniesieniu do materiału i jego produkcji*.
Projekt ultralekkiego opakowania został zrealizowany we współpracy z wiodącymi ekspertami z branży opakowań. Producent opakowań Adara Pakkaus wykonał tekturę falistą oraz nadruk na pudełku na pizzę, a płyty fotopolimerowe dostarczyła firma Marvaco. Oprawa wizualna została zaprojektowana przez Futupack. Badacz i ekspert w dziedzinie druku ECG Expanded Gamut, dr Kai Lankinen, wniósł nieoceniony wkład w przygotowanie projektu graficznego, przygotowanie do druku i spełnienie wymagań dotyczących druku fleksograficznego.
Światowa Organizacja Opakowań (WPO) przeprowadza konkurs WorldStar od 1970 roku, aby wyróżnić najlepszych z najlepszych w dziedzinie innowacji opakowaniowych z całego świata. Celem jest poczynienie postępów w projektowaniu i technologii produkcji opakowań, zwłaszcza odnoszących się do nowych wyzwań i globalnych trendów, takich jak zrównoważony rozwój.
Do udziału w konkursie mogą zostać zakwalifikowane jedynie rozwiązania opakowaniowe, które zostały wcześniej nagrodzone w uznanym konkursie krajowym lub regionalnym. Przed przyznaniem nagrody WorldStar, projekt pudełka na pizzę Metsä Board zdobył nagrodę ScanStar w konkursie organizowanym przez skandynawskie stowarzyszenia przemysłu opakowaniowego pod koniec 2023 roku.
Więcej newsów z branży TUTAJ.