Logo

Trade marketingTylko w OOH magazine

POS, który łączy ludzi | ATS Display

Bombay Sapphire Gallery Expo.

Liczby i wyzwania

Alkohol jest jedną z najbardziej spragnionych wzrostu branż. Przychody na rynku napojów alkoholowych w 2023 r. wyniosą 1 609,00 mld USD. Oczekuje się, że rynek będzie rósł rocznie o 5,42% (Compound Annual Growth Rate 2023-2027)1. Konkurencja jest silna, walka o zwiększenie sprzedaży jest intensywna, a pośród tego konsumenci chcący znaczących interakcji z autentycznymi markami. Warto też wspomnieć o nieustannie zmieniających się sposobach, w jakich ludzie konsumują, angażują się i kupują. Aby rozwijać swój potencjał, firmy z branży muszą bliżej przyglądać się doświadczeniom klientów i wesprzeć swoją działalność z mocno ukierunkowanym celem – doświadczanie marki.

– Kiedy budzę się rano, wiem, jakie są moje problemy ze wzrostem sprzedaży Smirnoff: wielu z was kiedyś piło (alkohol), ale dzisiaj zdecydowanie mniej z Was go pije – stwierdził w wywiadzie udzielonym kilka lat temu, Jay Sethi, ówczesny wiceprezes Smirnoff & Nurture Brands Portfolio w Diageo USA. Aby znaleźć rozwiązanie, zespół Smirnoff zwrócił się ku tzw. insights, czyli mówiąc w skrócie wglądom, a więc wnioskom z obserwacji. Firma stwierdziła, że aby się rozwijać, musi bliżej przyjrzeć się doświadczeniom klientów i w tym segmencie wesprzeć swoją działalność. Wnioski te są kluczowym elementem opracowywania i wdrażania kampanii marketingowych. Wglądy marketingowe to zbiory danych, które dostarczają marketerom cennych informacji na temat potrzeb docelowej grupy demograficznej marki. Te zestawy danych umożliwiają zdefiniowanie, które pory roku są najlepsze dla biznesu, czy które grupy demograficzne najprawdopodobniej zaangażują się w interakcję z marką.

Do kogo?

Pokolenie Z oraz Millenialsi są teraz głównymi odbiorcami marek alkoholowych. To wyjątkowe pod wieloma względami pokolenia. Prawie połowa z Millenialsów dokłada starań, aby lepiej poznać np. swoich współpracowników, a jedna trzecia chce miło spędzić czas właśnie z tymi osobami. Jest to ważne dla marek, które stawiają na budowanie bezpośredniej relacji z odbiorcami, ponieważ to do tych marek najczęściej wracają wyżej wspomniani. Millenialsów cechuje przywiązanie do czasu spędzonego z przyjaciółmi, a także rodziną, co sprawia, że społeczność jest dla nich równie ważna.

Pokolenie Z oprócz zdolności przystosowania się do szybkiego postępu technologicznego, cechuje silny nacisk na indywidualność. Charakteryzuje ich także podwyższona świadomość społeczna. W rezultacie podczas interakcji z markami są bardziej skłonni do priorytetowego traktowania autentyczności i osobistych powiązań, co czyni ich wymagającymi odbiorcami dla marketerów.

Jakie mają priorytety? Aby dotrzeć do pełnoletnich członków pokolenia Z, marketerzy na szczycie listy priorytetów musza postawić autentyczność, niezawodność i społeczną odpowiedzialność. W grudniu 2022 Instagram we współpracy z WGSN2 przeprowadził ankietę, która wykazała, że dla pokolenia, które spędziło kluczową część swojego dzieciństwa w izolacji, przełamywanie barier i wychodzenie poza schematy, nigdy wcześniej nie było tak wyraźne. Co ciekawe, około 68 proc. respondentów deklaruje również chęć wzięcia udziału w 2023 roku w imprezie masowej typu rave. Warto tutaj wyznaczyć „zbiór wspólny” dla tych konkretnych grup.

Jak?

Konsumpcja alkoholu jest mocno powiązana z aktywnością społeczną. Niezależnie od tego, czy chodzi o kina, teatry, wesela, restauracje, imprezy sportowe, festiwale, koncerty czy niezliczone inne okazje towarzyskie, alkohol jest mocno zakorzeniony w naszej kulturze społecznej. W oczywisty sposób wpłynęło to na ton strategii marketingowej branży, a marki aspirują do stworzenia w umysłach konsumentów powiązania między ich produktem a doświadczeniami, takimi jak festiwale czy branżowe imprezy. Naturalnie, jest to domena w rękach marketingu empirycznego, jako medium skoncentrowanego na tworzeniu doświadczeń i rozwijaniu relacji. W centralnym punkcie sceny stoi autentyczne doświadczenie związane z wartościami marki i jej wizerunkiem. To buduje lojalność i zaangażowanie. Według Morning Consult w Stanach Zjednoczonych 59% dorosłych przedstawicieli pokolenia Z woli kupować od firm, które odzwierciedlają ich wartości społeczne. Odsetek Pokolenia Z jest nieco tylko wyższy, niż w przypadku Milenialsów (56%)3. Każdy kontakt z marką to indywidualne dla każdego jej doświadczanie, inne elementy aktywizujące. Chcąc wchodzić w bezpośrednią interakcję z odbiorcami, marki nie mają innego wyboru jak po prostu wyjść do nich i nawiązać relację. Dobrze skonstruowana marka wie, że eksperymentalny marketing alkoholu, podobnie jak jej produkty, służy jako pomost. Taka aktywacja może zapewnić prawdziwe forum dla ludzi, którzy mogą się spotkać w sprawie wspólnych zainteresowań, czy to muzyki, czy piłki nożnej, bez względu na dzielące ich różnice.

ATS Display Bar Tequila Patrón
Bar Tequila Patrón.

Gdzie?

Festiwale tematyczne, eventy marketingowe, czy koncerty muzyczne to miejsce, gdzie marki spotykają szerokie rzesze swoich odbiorców. Wydarzenia te integrują, motywują, propagują określone idee, a wreszcie edukują, bądź pomagają markom kształtować ich wizerunek. To ten moment, kiedy w przygotowaniach do realizacji celów marki zwracają się w stronę firm POS-owych, takich jak ATS Display. Analizujemy brief na kreację i przygotowanie materiałów POS, skupiając się na wyłuskaniu DNA marki oraz kluczowych dla nas informacjach, takich jak przeznaczenie i funkcjonalność kreowanego rozwiązania oraz docelowa grupa odbiorców. Następnym etapem na drodze do sfinalizowania projektu jest praca naszego studia projektowego, które we ścisłej współpracy z managerami z działu sprzedaży odpowiadają na potrzeby klienta kreując koncepty, z których powstają finalne designy. Stamtąd zaakceptowany przez klienta projekt trafia do działu operacyjnego, gdzie powstaje jako fizyczna reprezentacja cyfrowej wizualizacji. Jakie więc mamy propozycje dla marek, chcących wyjść na spotkanie rzeszy swoich odbiorców?

Co?

Bary to nieodłączny element wydarzeń i imprez branżowych, stanowią centralne punkty, wokół których skupia się uwaga uczestników. Wzornictwo, styl i wygląd baru są kluczowe dla wzbudzenia zainteresowania gości oraz budowania pozytywnego wizerunku marki. Bar może być dostosowany do konkretnego tematu imprezy, co dodatkowo podkreśli jej unikalność. Najważniejsze jest jednak, aby swym charakterem stwarzał niepowtarzalne dla uczestników doświadczenia. Poczucie przynależenia.

Punktem wyjściowym do projektu baru Tequila Patrón, który wyprodukowaliśmy na zlecenie Bacardi-Martini było nawiązanie do kultury Meksyku, która zyskuje na popularności na całym świecie, od jedzenia i napojów po sztukę. A to właśnie Tequila Patrón jest najcenniejszą marką alkoholową na świecie, z głęboko zakorzenionym meksykańskim dziedzictwem. W naszym projekcie skupiliśmy się na najważniejszych i najbardziej rozpoznawalnych elementach marki Tequila Patrón. Bar, który wyprodukowaliśmy nawiązuje do stylu reprezentowanego przez markę – czysty, minimalistyczny i wyrafinowany, a jednocześnie śmiały, asertywny i pewny podczas prezentacji – jak przystało na prawdziwego leadera.

W ATS Display mieliśmy niejedną okazję zapewnić materiały POS dla wszelkiego rodzaju aktywacji marek alkoholi. To nasze projekty, w ścisłej współpracy z przedstawicielami marek, pomagają przetransformować sposób w jaki dzisiaj rozumiemy aktywację sprzedaży, kreując niezapomniane doświadczenia.

Paulina Barry, Channel Marketing Specialist w ATS Display

 

ATS Display Bombay Sapphire Gallery ExpoBombay Sapphire Gallery Expo
To niestandardowa i angażująca (off-trade i on-trade) wystawa w formie baru, nawiązująca do instalacji w galeriach sztuki, przygotowana dla Bacardi Marrtini Polska. Materiały graficzne zostały przygotowane we współpracy z polskimi artystkami kolażu: Kingą Wiśniewską, Olą Szatkowską i Natalią Koniuszy. Wystawa Bombay Sapphire Gallery Expo została nagrodzona w kategorii Design Roku, Grand Prix oraz Nagroda Publiczności w konkursie POS STARS 2022 organizowanym przez OOH magazine.

ATS Display Vouge Booths„Vouge” Booths
To obecnie jeden z najpopularniejszych trendów w branży eventowej, pokazany po raz pierwszy podczas MET Gala przez magazyn „Vouge”. Booths nie tylko pełnią rolę tła dla wyjątkowych zdjęć imitujących okładkę czasopisma, ale również stanowią skuteczną formę promocji marki. Zdobione logo, kolorami i hasłami marki, stwarzają doskonałe okazje do tworzenia treści w mediach społecznościowych. Uczestnicy mogą dzielić się zdjęciami na platformach społecznościowych, co prowadzi do rozszerzenia zasięgu marki i zaangażowania społeczności online. Dewar’s K-Mag to ponad trzymetrowa, metalowa konstrukcja, zaprezentowana po raz pierwszy podczas tegorocznego rozdania nagród MOSKITY 2023. Instalacja jest ponadto wyposażona w wytwornicę dymu oraz oświetlenie, którego natężenie można sterować ręcznie, co pomaga tworzyć atmosferę rodem z sesji zdjęciowej.

ATS Display AberfeldyNiestandardowe ekspozycje w sklepach specjalistycznych
Sklepy specjalistyczne to specyficzny kanał dystrybucji, mocno doceniany przez marki. Wraz ze zmieniającymi się trendami, w ramach brand experience, marki organizują degustacje pod czujnym okiem Brand Ambasadorów, którzy zabierają uczestników w przygodę z produktem, nierzadko połączonym z foodpairingiem4, warsztatami sensorycznymi i opowieściami o historii danego produktu. Podczas takich spotkań spotykają się początkujący i zaawansowani pasjonaci danego tematu. Ekspozycja w sklepach specjalistycznych poza standami, coraz częściej przybiera formę wyposażenia sklepu, niestandardowego regału czy wielkoformatowej ekspozycji. Dla marki Aberfeldy wykonaliśmy Wall of Fame, imponującą ekspozycję naścienną, która swe dekoracyjne funkcje pełni w specjalistycznym sklepie z alkoholami w Gdańsku. Ta podświetlana, metalowa konstrukcja to elegancki akompaniament dla eventów promocyjnych marki.


1 Źródło: https://www.statista.com
2 Worth Global Style Network (WGSN) to usługa online oferująca badania, analizy trendów i nowości dla branży mody, projektowania i stylu.
3 Morning Consult zapewnia globalne narzędzia do badań ankietowych, usługi w zakresie danych i wiadomości dla organizacji z branży biznesowej, marketingowej, ekonomicznej i politycznej, dane z grudnia 2022 roku.
4 Źródło: www.szefsmaku.pl, Foodpairing to idea poszukiwania kombinacji takich produktów, które połączone, będą bardzo satysfakcjonujące dla podniebienia. Często im bardziej niecodzienne połączenie, tym ciekawszy smak takiego zestawienia.

Artykuł ukazał się w ostatnim numerze OOH magazine. Do wglądu online TUTAJ.