O kluczowych kanałach komunikacji, planach reklamowych i marketingu prawie stuletniej marki mówi Michał Mius – Prezes Zarządu WSP „Społem”.
WSP „Społem” to prawie stuletnia, polska marka. A wszystko zaczęło się od… mydła?
Michał Mius: Rzeczywiście tak było! Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” powstała dokładnie 15 września 1920 roku, zatem minęło już ponad 95 lat od kiedy ruszyliśmy z produkcją. Nie ma co ukrywać… Początki istnienia Spółdzielni przypadły na trudne, międzywojenne czasy. Panujący na rynku kryzys nie ułatwiał nam wprowadzania nowych produktów i rozwiązań. Jednak, mimo przeszkód zakład zaczął rozwijać się w niespodziewanie szybkim tempie. Powstawały nowe wydziały, dzięki którym poszerzył się asortyment produktów m.in. o mydło, proszek do prania, świece, pasty do butów, torby papierowe itp. Później firma oprócz produkcji chemicznej zajęła się także spożywczą, która dziś jest jej wiodącą branżą. Pierwszym wyrobem tej kategorii był Ocet spirytusowy 10% – niezastąpiony dodatek do mięs i marynat. W 1932 roku pojawiły się musztardy, które szturmem zdobyły polski rynek.
Po zakończeniu II wojny światowej zmieniono strukturę organizacyjną fabryki i zatrudniono nowych mistrzów smaku. Oni zajmowali się opracowywaniem receptur nowych wyrobów spożywczych. Efekty pracy przerosły nasze najśmielsze oczekiwania. Jako pierwsi w Polsce, w 1959 roku rozpoczęliśmy produkcję majonezu na skalę przemysłową. Majonez Kielecki szybko zyskał miano kultowego, wyznaczając standardy dla całej branży. Kolejny kluczowy moment naszej działalności miał miejsce pod koniec lat osiemdziesiątych, kiedy to zakupiliśmy nowoczesne linie produkcyjne. Wtedy też m.in. w naszej ofercie pojawił się Snack – Przysmak Świętokrzyski, alternatywa dla chipsów i popcornu. A dziś w portfolio mamy już 45 pozycji, dystrybuowanych zarówno w kraju, jak i na całym świecie. Każda z nich ma swoją wyjątkową historię i recepturę nawiązującą do dawnych lat.
Wspomniany Majonez Kielecki to wasz flagowy produkt. W 2010 roku marka ta została wyceniona na 42,7 mln zł i jest według rankingu „Rzeczpospolitej” jednym z najbardziej wartościowych polskich znaków towarowych. Jak promuje się taki brand?
Od wielu lat prowadzimy sezonowe kampanie reklamowe, które obejmują najpopularniejsze kanały telewizyjne, Internet, a także prasę konsumencką i branżową oraz serwisy online o profilu kulinarnym, poradnikowym i lifestylowym. Całość uzupełniają materiały POS, komunikacja PR oraz działania outdoorowe. Jesteśmy także obecni w social mediach oraz nawiązujemy relacje z blogerami i vlogerami. Wszystko po to, by być bliżej naszych konsumentów.
Jakie działania marketingowe są dla Państwa kluczowe w komunikacji z klientem?
Tak jak wspomniałem, chcemy docierać z naszą komunikacją do jak najszerszego grona odbiorców, dlatego też wybieramy kanały o największym zasięgu – TV oraz Internet. Taka strategia przynosi wymierne efekty. Widzimy realne przełożenie dotychczasowych działań na sprzedaż oraz wzmocnienie wizerunku naszych produktów.
Wasze produkty można znaleźć także m.in. w Wielkiej Brytanii, Niemczech, USA, Australii czy Kazachstanie. Jakie działania marketingowe realizujecie na rynkach zagranicznych?
Od dłuższego czasu prowadzimy aktywne działania na rynku międzynarodowym. Staramy się być obecni na większości kluczowych wydarzeń takich jak targi czy konferencje. Podczas nich promujemy nie tylko naszą firmę oraz flagowe wyroby, ale także polską kulturę i tradycję.
Angażujecie się w działania CSR i aktywności prospołeczne. Jakie działania podejmujecie w tym zakresie?
Tak, ten aspekt jest dla nas niezwykle ważny. Nasza Spółdzielnia to przedsiębiorstwo głęboko zakorzenione w środowisku lokalnym, dlatego nie ograniczamy się wyłącznie do działalności komercyjnej. Jesteśmy sponsorem wielu imprez o charakterze charytatywnym oraz sportowym, wspieramy Domy Dziecka, Domy Pomocy Społecznej, Stowarzyszenie Świętego Brata Alberta czy Fundację Anny Dymnej. Wyznajemy zasadę, że biznes jest dla ludzi, a co za tym idzie musi być mocno związany z działalnością prospołeczną.
Czy współpracują Państwo z blogerami kulinarnymi? Jak oceniają Państwo potencjał tego, ostatnio bardzo popularnego, rozwiązania promocyjnego?
Blogosfera ma ogromny potencjał ze względu na rosnącą wiarygodność, atrakcyjność i kreatywność jej twórców. To także poważna konkurencja dla tradycyjnych mediów zarówno w zakresie dostarczania wiedzy, jak i promocji. Dlatego też od kilku lat nawiązujemy współpracę z popularnymi blogerami. Efekty można zobaczyć na wielu polskich blogach kulinarnych oraz lifestylowych.
Jesteście laureatami licznych nagród. Które są dla Was szczególnie cenne?
Rzeczywiście na naszym koncie znajduje się już wiele nagród przyznawanych zarówno przez ekspertów, jak i konsumentów. Każde otrzymane wyróżnienie jest dla nas tak samo ważne. Traktujemy je jako wyraz uznania za naszą codzienną pracę. Co więcej, niektóre nagrody pomagają nam otwierać kolejne drzwi. Dla przykładu, dzięki otrzymaniu godła „Jakość Tradycja” dla Majonezu Kieleckiego, mogliśmy skorzystać z dofinansowania w ramach programu PROW na lata 2007 – 2013.
Jak oceniają Państwo skuteczność materiałów POS?
Badania dowodzą, że większość decyzji o wyborze danej marki podejmowanych jest w punkcie sprzedaży. Dlatego też, przy okazji sezonowych kampanii reklamowych zaopatrujemy sklepy w liczne materiały POS. Działanie to znacząco intensyfikuje sprzedaż naszych wyrobów, szczególnie w gorących okresach, tj. przed świętami.
Czy korzystają Państwo z reklamy out of home?
Przy okazji sezonowych kampanii reklamowych promujemy nasze produkty także za pośrednictwem tego kanału. Sądzimy, że masowość i bardzo szeroki zasięg to jego zalety. Badania dowodzą, że największą grupą odbiorców tego typu działań są ludzie aktywni zawodowo, spędzający większość czasu poza domem. Nasza grupa docelowa to osoby w wieku 25-59, które idealnie wpisują się w te kryteria.
Najbliższe plany marketingowe?
Zamierzamy kontynuować dotychczasową strategię działań reklamowych. Będziemy intensyfikować promocję w TV, Internecie oraz w prasie, a także myśleć o nowych, niestandardowych formach promocji. Niezmiennie koncentrujemy się na naszych sztandarowych wyrobach – w szczególności Majonezie Kieleckim oraz Musztardzie Kieleckiej.
Rozmawiała Katarzyna Lipska-Konieczko
Michał Mius – Prezes Zarządu, związany jest z Wytwórczą Spółdzielnią Pracy „Społem” od 27 lat. Doskonale zna specyfikę polskiej branży FMCG oraz na bieżąco śledzi zmieniające się trendy. Od ponad dwóch lat – jako Prezes Zarządu – z powodzeniem realizuje długookresową strategię rozwoju firmy opartą na trzech filarach: poszerzeniu portfolio produktowego, unowocześnieniu parku maszynowego oraz intensyfikacji działań marketingowych, wdrażając najnowsze systemy zarządzania.