.
Qubus Hotel Katowice będzie wyjątkowym obiektem, w którego wnętrzach projektanci połączyli ideę designu i historii miasta z polską sztuką. Bardzo ważnym elementem hotelu będą materiały, z których stworzymy wnętrza. W wielu miejscach korzystamy z naturalnego drewna, w pokojach będzie wełniana wykładzina, a także sufit z betonu strukturalnego. W projekcie wnętrz dominują ciepłe barwy i przyjemne tkaniny, a także szkło oraz materiały z recyklingu. Jeżeli chodzi o pomieszczenia, to w hotelu do dyspozycji Gości udostępnimy przestronne lobby, z którego będzie można przejść bezpośrednio do eleganckiej restauracji. Koncept połączonych przestrzeni to celowy zabieg pokazujący naszą otwartość na Gościa. Chcemy stworzyć wyjątkową atmosferę do pracy i odpoczynku. Dodatkowymi przestrzeniami będą także kameralna sala konferencyjna, siłownia oraz zielony taras. We wszystkich wnętrzach znajdować się będą meble od rodzimych projektantów oraz grafiki czy instalacje polskich artystów.
Wśród branż związanych z usługami, hotelarstwo jest na pewno branżą bardzo wymagającą. Praca w hotelu to głównie działania związane z podnoszeniem jakości usług, ale także wychodzenie naprzeciw zmieniającym się dynamicznie oczekiwaniom Gości. Wyzwaniem jest również to, że pracujemy z ludźmi o najróżniejszych charakterach i oczekiwaniach, z różnych stron świata. W związku z tym bardzo ważnym aspektem funkcjonowania w tej branży staje się zbudowanie najwyższego poziomu gościnności, otwartości na Gościa i gotowości do realizacji oczekiwań i wymagań z jakimi przychodzą do nas klienci. Praca w hotelu to dla mnie połączenie pasji z obowiązkami. Jestem osobą otwartą, lubiącą kontakt z drugim człowiekiem. To właśnie dynamiczne środowisko pracy w hotelu jest tym, w czym odnajduję się najlepiej. Uwielbiam wyzwania, nie znoszę nudy i monotonności.
Dla mnie najważniejsi są pracownicy hotelu, nadają mu charakter i koloryt. Jestem przekonany, że dobrze wyszkoleni, zmotywowani pracownicy stworzą odpowiednią atmosferę w hotelu. Moim zdaniem zapewnienie najwyższego standardu usług hotelarskich nie byłoby możliwe bez odpowiedniego zarządzania zgranym zespołem ludzi. Hotel bez pracowników jest tylko budynkiem, w zazwyczaj dobrej lokalizacji. To właśnie ludzie są esencją i „duszą” obiektu, dzięki którym Goście hotelowi wybierają dany hotel, a potem chętnie do niego wracają.
Hotel w projekcie i kształcie budynku dobrze wpasuje się w lokalną przestrzeń. Obiekt zlokalizowany wzdłuż Rawy na działce o wyjątkowym kształcie, otrzymał nowoczesny wygląd doskonale wpisujący się w dynamicznie rozwijające się Katowice. Po otwarciu hotelu będę stawiał na ścisłą współpracę z miastem. Zarówno z władzami Katowic, jak i z organizacjami pozarządowymi, czy szkołami branżowymi. W Katowicach funkcjonuje wiele projektów pod sztandarem ekologii. Cała sieć Qubus Hotel bardzo aktywnie działa w tym zakresie. Liczę na dobrą i owocną współpracę z uczelniami i szkołami branżowymi. Razem możemy kształcić kolejnych zaangażowanych hotelarzy z pasją, dając bardzo dobre i praktyczne doświadczenie na starcie kariery.
Rozmawiała Magdalena Wilczak.
Absolwent SGGW w Warszawie na kierunku: Żywienie Człowieka i Nauki Konsumenckie.
W 2009r. karierę rozpoczynał w branży gastronomicznej, zdobywając swoje pierwsze doświadczenia na stanowiskach kelnera i barmana. W latach 2013/2014 piastował już stanowiska kierownicze, m.in. stanowisko kierownika gastronomii w 3* hotelu NoBo w Łodzi oraz managera znanej restauracji Magdy Gessler – Polka w Łodzi.W kolejnych latach związał się mocniej z branżą hotelarską pracując m.in. jako manager F&B w hotelu Hilton Garden Inn w Krakowie. Brał również udział w otwarciu hotelu Aries w Zakopanem.
Od 2 lat związany z siecią Qubus Hotel, w której od 2021r. pełnił funkcję z-cy dyrektora Qubus Hotel Kraków, a od lipca tego roku piastuje funkcję dyrektora powstającego właśnie Qubus Hotel Katowice.