Logo

Marketing MIX

Kolejny Czekoladowy Weekend w fabryce E. Wedel za nami!

Ponad dwa tysiące – tylu gości 8 i 9 grudnia odwiedziło fabrykę E. Wedel w Warszawie w ramach najbardziej czekoladowego weekendu w roku. Zwiedzający podczas spaceru specjalnym szlakiem wycieczkowym podpatrywali, jak powstają czekolady w tabliczkach, w gabinecie Jana Wedla poznali historię czekoladowego przedsiębiorstwa, a w galerii czekoladowych rzeźb spotkali się z Mistrzynią Czekolady E. Wedel – Joanną Klimas-Profus. Nie zabrakło także konkursu i wedlowskich słodkości.

Jak powstaje czekolada?

Wizyta rozpoczynała się od poczęstunku i wprowadzenia w świat wedlowskich czekolad. Uczestnicy przenosili się do Ghany, z której pochodzi kakao zawarte
w czekoladach gorzkich E. Wedel, wyróżniających się mocno czekoladowym smakiem. To właśnie kakao było tematem przewodnim tegorocznej edycji Czekoladowego Weekendu – z tej okazji Fabryka została udekorowana w zdjęcia, infografiki i naklejki przedstawiające owoc, bez którego czekolady by nie było. Następnie, goście ze specjalnego szlaku wycieczkowego podpatrywali, jak działa linia produkcyjna na której produkowane są wedlowskie tabliczki, a także przyglądali się, jak powstają czekoladowe rękodzieła w Pracowni Rarytasów.

Czekoladowa historia

Kolejnym punktem wycieczki było zwiedzanie gabinetu historycznego Jana Wedla, który zbudował Fabrykę przy ul. Zamoyskiego i przeszedł do historii firmy jako zaangażowany społecznie innowator. W tym wyjątkowym miejscu odbywała się krótka lekcja czekoladowej historii, która rozpoczęła się w 1851 roku, gdy Karol Wedel otworzył przy ulicy Miodowej 12 pierwszy sklep, a obok niegoparową fabrykę czekolady. Po wyjściu z gabinetu historycznego, goście przechodzili do galerii czekoladowych rzeźb, gdzie dekorując czekoladowe bombki czekała na nich Joanna Klimas-Profus, Mistrzyni Czekolady E. Wedel. Spotkanie z Mistrzyni Czekolady udowodniło gościom, że z czekolady można zrobić wszystko –  w końcu to Asia i Janusz Profus, Maestro Czekolady, tworzą czekoladowe rzeźby, obrazy, a nawet sukienki i buty. Dla amatorów gier przygotowano także maszynę vendingową, która zwycięzców nagradzała wedlowskimi słodkościami. Ostatnim punktem wycieczki była wymiana zebranych naklejek na upominek. Wychodzących gości żegnał ogromny czekoladowy miś do produkcji którego wykorzystano około 600 kg czekolady!

Czekoladowy Weekend został zorganizowany po raz szósty. Wydarzenie co roku cieszy się ogromnym zainteresowaniem i pomaga spełnić dziecięce marzenia o odwiedzinach najsłodszego miejsca na świecie. Jest jedną z dwóch okazji w ciągu roku, gdy Fabryka E. Wedel otwiera swoje podwoje dla zwiedzających – kolejna możliwość nadarzy się w maju podczas Nocy Muzeów.

MW