Europejski Kongres Gastronomiczny „Food & Art & Technology” to wydarzenie o charakterze międzynarodowym, którego partnerem strategicznym jest Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019. Tytuł przyznany miastu przez Europejską Akademię Gastronomiczną stał się inspiracją do realizacji projektu, w który zaangażowała się również marka naturalnej wody mineralnej Kinga Pienińska. Jako oficjalny partner Europejskiego Kongresu Gastronomicznego jest jedyną marką wody, która będzie serwowana podczas panelowej części oficjalnej oraz na bankiecie wieńczącym spotkanie.
– Wybór Kingi Pienińskiej na oficjalnego partnera Kongresu był dla nas naturalny. Marka wielokrotnie nagradzana za jakość i smak w Polsce oraz za granicą stanowi doskonałą oprawę dla dyskusji i spotkań w gronie znawców sztuki kulinarnej – mówi Maciej Dobrzyniecki, Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce.
Kinga Pienińska będzie obecna nie tylko na stołach. Przedstawiciele działu HoReCa chętnie udzielą wszelkich informacji o marce i produkcie.
– Kinga Pienińska była kilkukrotnie doceniona przez International Taste Institute z Brukseli za swój delikatny i niepowtarzalny smak. Ostatni raz w 2019 roku trzema złotymi gwiazdkami za wodę niegazowaną oraz dwiema złotymi gwiazdkami za wodę gazowaną i lekko gazowaną – opowiada Kamila Rybikowska, rzecznik prasowy marki.
– W środowisku gastronomicznym gwiazdki przyznawane w konkursie Superior Taste Award uchodzą za porównywalne do 3-gwiazdkowej skali oceny według słynnego przewodnika Michelin. Takie wyróżnienie dla Kingi Pienińskiej w kategorii wód niegazowanych pokazuje jak wysoko cenią ją europejscy znawcy sztuki kulinarnej – tłumaczy Monika Bielka-Vescovi, ekspert z zakresu sztuki sommelierskiej w Polsce.
Europejski Kongres Gastronomiczny odbędzie się w najbliższy piątek, 25 października 2019 roku w Krakowie, w Centrum Kongresowym ICE. Podczas spotkania wystąpią największe autorytety branży restauracyjnej, min. prof. Charles Spence z Uniwersytetu Oksfordzkiego, który poprowadzi inauguracyjny wykład zatytułowany „Mózg a smak”. Na scenie w ramach panelu „Sztuka na talerzu” zagoszczą wybitni szefowie kuchni. W dyskusjach wystąpią polscy i międzynarodowi eksperci, którzy będą rozmawiać na temat sztuki kulinarnej, turystyki gastronomicznej oraz nowych technologii w żywieniu. Serdecznie zapraszamy na to wyjątkowe wydarzenie.