Browar Pilsweizer rozpoczął produkcję i wprowadza do sprzedaży nowe piwo – Krakoskie. Zgodnie z nazwą piwo będzie miało charakter regionalny, dostępne będzie w Krakowie i w Małopolsce, w sklepach i kanale HoReCa.
Przygotowane przez Browar Pilsweizer piwo Krakoskie jest piwem o ekstrakcie 12 Blg i o zawartości alk. 5,7 %. W jego produkcji wykorzystywane są chmiele marynka i lubelski, jest to piwo pasteryzowane i filtrowane.
Piwo Krakoskie jest wspólnym projektem Browaru Pilsweizer i krakowskiej hurtowni Piwny Raj. Będzie produkowane dla tej hurtowni na wyłączność i przez nią dystrybuowane w Krakowie oraz województwie małopolskim (sklepy i restauracje).
– Jako browar regionalny działamy w pewnym sensie dwutorowo, rozwijając od lat dystrybucję na cały kraj, ale jednak koncentrując się przede wszystkim na własnym regionie, czyli Małopolsce i Podkarpaciu. Dlatego Kraków ze wszystkich polskich miast jest dla nas najważniejszy. I też dlatego Krakoskie to już trzecie nasze piwo dedykowane Krakusom. Drugim, także partnerskim, jest piwo Pilsvar Cracovia, związane z tym kultowym klubem sportowym. A trzecie, to nasze własne, o nazwie Dla Krakowian, które jest dostępne na lokalnym rynku już wiele lat – mówi Andrej Chovanec, Dyrektor Marketingu i Członek Zarządu oraz współwłaściciel Browaru Pilsweizer.
KL