Dokładnie 7 grudnia br. w klimatycznej scenerii Podwale Bar&Books Warsaw odbyła się premiera wódki Squadron 303 (Dywizjon 303), nawiązującej do chlubnych tradycji polskiego lotnictwa. Kształt jej butelki oraz sposób pędzenia inspirowany jest losami naszych pilotów, walczących w II wojnie światowej.
Wódka Squadron 303 produkowana jest w English Spirit Distillery, położonej zaledwie kilka kilometrów od miejsca, gdzie w czasie II wojny światowej stacjonowało wielu pilotów RAF. Pomysł na jej produkcję narodził się z pasji kilku osób rozkochanych w tematyce II wojny światowej, a w szczególności w historii lotnictwa. Co ważne, kształt butelki bezpośrednio nawiązuje do piersiówek używanych podczas II wojny światowej przez pilotów RAF.
Z okazji premiery wnętrza Podwale Bar&Books Warsaw zostały wypełnione gadżetami i pamiątkami lotniczymi. Hełmy, menażki oraz elementy garderoby pilotów stanowiły doskonałe uzupełnienie poruszanej tematyki. Podczas spotkania właściciele marki opowiedzieli o unikalnej recepturze, w której także pobrzmiewa echo historii. Okazuje się bowiem, że sposób destylacji wódki Squadron 303 do złudzenia przypomina ten sprzed 75 lat. W tamtych czasach zboże było rekwirowane, a dostępne były jedynie ziemniaki. Z tego też powodu alkohol destylowany był w niewielkich miedzianych alembikach, a z uwagi na brak czasu, destylowano ją tylko raz i nie poddawano procesowi filtracji. Uczestnicy spotkania mieli także okazję spróbować czystą wódkę, o wyrazistym ziemniaczanym aromacie, a także niezwykły koktajl o nazwie „Polish Hero”, nasycony dymem cygar, który w zamierzeniu ma przywodzić na myśl aromaty jakie są w kokpicie samolotu – dym, drewno, proch, tytoń, skóra.
O pełną obsługę cateringową i kelnerską wydarzenia zadbał lider na rynku usług cateringowych w zakresie kulinariów eventowych – marka Deli Catering. Specjalnie na tę okoliczność przygotowany został mus z norweskiego łososia na zielonym ogórku z koprem ogrodowym i salsą z papryki, polędwica z tuńczyka marynowanego i opiekana w sezamie na musie z wasabi i ricotty, a także wołowina wolno pieczona na konfiturze z czerwonej cebuli i jeżyn z pudrem z koziego sera.
JK