Do niedawna realizacja usługi cateringowej była zarezerwowana niemal wyłącznie dla klienta biznesowego. Dzisiaj ten obraz jest skrajnie inny, a coraz więcej Polaków decyduje się na korzystanie z gotowej oferty kulinarnej – również przy okazji zabawy sylwestrowej.
Zamówienie cateringu na przyjęcie domowe dawniej traktowane było w kategoriach panującej mody bądź kaprysu najbogatszych. Obecnie jednakcoraz więcej polskich gospodarstw domowych decyduje się skorzystać z dostępnej na rynku oferty cateringowej – także w kontekście zabawy noworocznej. Dlaczego tak się dzieje?
Po pierwsze – czas, czas i… jeszcze raz czas
– Przyrządzanie dań bez wątpienia należy do pracochłonnych. Niestety nie zawsze możemy pozwolić sobie na wiele godzin, spędzonych w kuchni. Co więcej, są także i tacy, dla których gotowanie jest na tyle dużym wyzwaniem, że nie potrafią mu sprostać. Wszystko to sprawia, że choć nierzadko chcielibyśmy samodzielnie przygotować niebanalne specjały, codzienność brutalnie weryfikuje nasze plany – przekonuje Damian Wiatrak, dyrektor zarządzający w firmie DELI Catering, która jest krajowym liderem na rynku usług cateringowych w zakresie Kulinariów Eventowych.
Po drugie – dynamiczny rozwój rynku
Bez wątpienia przybywa firm, oferujących możliwość dostarczenia posiłków do domu w przystępnej cenie. Warto jednak pamiętać, że najtańsza oferta nie zawsze równa się najlepszej. Co więcej, nie każde przedsiębiorstwo cateringowe jest przygotowane na realizację prywatnych zleceń, przez co obsłużenie zabawy sylwestrowej może okazać się dla nich nie lada wyzwaniem.
W tym miejscu warto podkreślić, że catering to nie tylko potrawy, ale również sposób ich podania.
– Zamawiając catering liczyć możemy nie tylko na wykwintne smaki – komponowane jest bowiem nie tylko same menu, lecz także i dekoracja. Stąd doświadczona firma cateringowa podpowie także w kwestii kompozycji oraz sposobu podania potraw. Większego problemu nie będzie stanowić także pomoc w nakryciu do stołu oraz w rozłożeniu zastawy stołowej i sztućców – dodaje Damian Wiatrak.
Po trzecie – preferencje versus umiejętności
Do niedawna większość rodzimych stołów wyglądała bardzo podobnie. Dziś mamy do czynienia z szeroką mozaiką oczekiwań smakowych, gdzie – dla przykładu – coraz modniejsza staje się kuchnia oparta o składniki bez zawartości glutenu, laktozy czy cukru. Po fali zainteresowania daniami wegetariańskimi, przyszła pora na kuchnię wegańską, a nawet witariańską. Wiele osób pragnie kultywować swoje nawyki żywieniowe również w trakcie takich imprez, jak zabawa noworoczna. Niemniej przygotowanie posiłków bez glutenu bądź obróbki termicznej jest nie tylko zajęciem czasochłonnym, lecz wymaga także posiadania pewnej wiedzy kulinarnej. Wtedy z pomocą przychodzą doświadczone firmy cateringowe, które są w stanie sprostać również i takim oczekiwaniom, zaś kucharze nie tylko doradzą w kwestii selekcji potraw, ale również zaproponują autorskie przepisy, odpowiadające naszym gustom i potrzebom kulinarnym.
– Rynek usług gastronomicznych wymaga od firm ciągłej adaptacji do zmieniających się gustów i preferencji żywieniowych konsumentów. I tak na przykład ostatnio pojawia się coraz więcej zapytań odnośnie potraw w stylu eco-friendly, czyli oferujących w pełni jadalne, unikatowe opakowania w myśl międzynarodowej tendencji do wykorzystywania zasobów naturalnych – podkreśla Damian Wiatrak.
Po czwarte – oferta „wystrzałowych” napojów
Doświadczone firmy cateringowe mają obecnie świadomość, że napoje alkoholowe to bardzo ważna część eventu – stanowią one nie tylko ciekawe uzupełnienie cateringu, lecz także mogą być także wydarzeniem samym w sobie.
– Naszą odpowiedzią na indywidualne preferencje klientów jest DELI Coctail Bar, gdzie bieżące trendy postanowiliśmy połączyć z wpływami innych krajów i kultur. Stąd chętnie sięgamy po rzadko spotykane składniki i dodatki. Nie bez znaczenia jest tutaj także forma podania, dlatego nie brakuje u nas grubego szkła z domieszką kryształu, naturalnego kokosa czy żarówek produkowanych na zamówienie. DELI Coctail Bar to także – na specjalne życzenie klienta – zabudowa barowa dopasowana do scenografii wydarzenia i profesjonalna obsługa barmańska specjalizująca się w wymyślnych koktajlach – wylicza Damian Wiatrak.
JK