Logo

Event MIX

20-lecie Restauracji Regionalna Nosalowy Dwór Resort & SPA

Z okazji obchodów dwudziestolecia restauracja Regionalna przygotowała „sentymentalne” menu. Propozycja składa się z najpopularniejszych dań, które pojawiały się w karcie restauracji na przełomie lat 2000 – 2020.

Restauracja Regionalna jest jedną z najbardziej znanych i lubianych miejsc na kulinarnej mapie Zakopanego. Malowniczo położona u stóp Nosala mieści się drewnianym budynku utrzymanym w tradycyjnym, góralskim stylu. Konstrukcja słupowo-płazowa sprawia, że przestrzeń jest otwarta, sprzyjając biesiadowaniu. Wnętrza pełne są regionalnych elementów, takich jak drewniane płazy, rzeźbienia na sosrębach, zbyrcoki, drewniane rzeźby. Liczne sportowe pamiątki przypominają o narciarskich tradycjach właścicieli. Sobotnie wieczory można tutaj spędzić przy dźwiękach góralskiej kapeli, a z okien można podziwiać widok wprost na Nosal.

Kuchnia Restauracji Regionalnej nawiązująca do tradycyjnych lokalnych dań i składników od lat jest dostrzegana i uznana przez krytyków żółtego przewodnika Gault & Millau. W menu znaleźć można jagnięcinę i cielęcinę, tradycyjną kwaśnicę czy ręcznie lepione pierogi i domowe racuchy. Wśród dań jubileuszowej karty polecane są żur na żytnim zakwasie, warkocz wieprzowy z regionalnym serem czy chrupiący placek grulowy lub gotowany sernik z malinami.

Warto wspomnieć, że to właśnie od otwarcia Restauracji Regionalnej w 2000 roku zaczęła się historia jednej z najbardziej znanych marek hotelowych na Podhalu, jaką jest marka Nosalowy. Rok po otwarciu przy restauracji powstał kameralny hotel – Nosalowy Dwór. Hotel i Restauracja Regionalna na stałe wpisały się w krajobraz Zakopanego i są od 20 lat, jednym z najczęściej odwiedzanych miejsc w stolicy Tatr.