Nieprzypadkowo mawia się, że „jemy oczami”. Dobrze wykonane zdjęcie potrawy podkreśla jej apetyczność i sprawia, że stajemy się głodni. Na ósmym spotkaniu z cyklu warsztatów kulinarnych Akademii Smaku uczestnicy mogli dowiedzieć się jak przygotować piękne zdjęcia dań na potrzeby bloga kulinarnego, wydobywając smak potraw na fotografiach.
Spotkanie, które odbyło się 22 maja w Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie poprowadził Leszek Szurkowski, wykładowca Akademii Nikona, który opowiedział uczestnikom warsztatu o teorii i praktyce fotografii kulinarnej. W pierwszej części spotkania przedstawił różne metody fotografowania, ustawiania fotografowanych przedmiotów, padania światła i perspektywy. Następnie, pod okiem eksperta, każdy mógł spróbować swoich sił w fotografowaniu potraw. Dla uczestników Akademia Nikona przygotowała sprzęt fotograficzny do ćwiczeń, a Leszek Szurkowski pomagał wykonać najlepsze zdjęcia, pokazując także ciekawe sztuczki fotograficzne, pozwalające uzyskać najlepszy efekt na zdjęciach. W trakcie spotkania Szef Kuchni wraz z teamem przygotowali wyśmienite dania, których można było skosztować podczas warsztatów, (krem z zielonego groszku z miętą pieprzową, grillowane warzywa, kaczka z mandarynkami czy czekoladowe ciasto z pomarańczami). Uczestnicy warsztatów w ostatniej części spotkania dołączyli do wspólnego gotowania potraw, a następnie wzięli udział w degustacji przygotowanych dań.
Akademia Smaku Bosch to projekt skierowany do wszystkich miłośników gotowania. Comiesięczne warsztaty kulinarne zaplanowane są według tematów przewodnich, które wprowadzą do wspólnego gotowania. Zaproszeni dziennikarze, blogerzy i laureaci konkursów na Facebooku Bosch Home Polska oraz na Facebooku Kupiec, będą mieli okazję przygotować potrawy pod okiem eksperta i szefa kuchni podczas 10 kulinarnych warsztatów, które odbędą się na przestrzeni najbliższego roku.
Jednym z patronów wydarzenia jest firma Kupiec.
Zapowiedzi tematów kolejnych spotkań można znaleźć TUTAJ
JK