Logo

Event MIX

Przez żołądek do serca – czyli wszystko, co musisz wiedzieć o branży gastronomicznej

Czy istnieje idealny przepis na start w branży kulinarnej? Jakie błędy popełniają początkujący właściciele lokali gastronomicznych? Co wpływa na sukces restauracji? Poznaj przepis na biznes w katowickim Idea Hub. Już 7.02 (środa) finalista drugiej edycji Top Chef – Przemysław Błaszczyk zdradzi kulisy prowadzenia biznesu, w którym najbardziej liczy się smak i jakość.

Biznes gastronomiczny to nie jest bułka z masłem. Rynek, na którym działają bary, bistro i restauracje wciąż się rozrasta. Co pocieszające, ze wzrastającą liczbą placówek gastronomicznych przybywa również konsumentów. Jak zachęcić ich skorzystania z naszej oferty? Co wpływa na sukces restauracji? Podczas pierwszych warsztatów z cyklu „Biznes po śląsku” w katowickim Idea Hub zostaną omówione takie kwestie, jak:

  •        wartość lokalizacji pod kątem założeń biznesowych,
  •        pomoc profesjonalistów (architekt, prawnik, konsultant techniczny),
  •        personel –  umowy, płatności, podejście, zagrożenia,
  •        dobór dostawców i konsumentów,
  •        projektowanie menu,
  •        informatyczne systemy sprzedaży,
  •        controlling,
  •        food cost.

Spotkanie poprowadzi Przemysław Błaszczyk – właściciel Mañana Bistro w Chorzowie oraz restauracji 'NOVO i Sezo’novo w Katowicach. Finalista drugiej edycji Top Chef, który nabierał doświadczenia podczas licznych podróży po Europie. Kulinarny kosmopolita, rozmiłowany w tradycji i lokalnych produktach.

„Biznes po śląsku” to cykl spotkań, podczas których lokalni przedsiębiorcy opowiadają o specyfice regionu i branży, w której pracują. Wydarzenia mają za zadanie przybliżyć przyszłym przedsiębiorcom specyfikę prowadzenia danego biznesu.

Wydarzenie odbędzie się 7 lutego (środa) w godzinach od 18.00 do 20.00 w Idea Hub – bezpłatnej przestrzeni coworkingowej usytuowanej w Silesia City Center przy ulicy Chorzowskiej 107 w Katowicach. O udziale w wydarzeniu decyduje kolejność zgłoszeń. Spotkanie jest bezpłatne. Zapisy TUTAJ.

MW