Jak ich uniknąć? Jak zaplanować i zorganizować spotkanie świąteczne, noworoczne i karnawałowe?
Wszyscy znają ten scenariusz – mokry grudzień, nerwowe domykanie kwartału i dodatkowe nadgodziny w formie firmowego śledzika. Zimny bigos, przemówienie prezesa i przymus dzielenia się opłatkiem z kolegą, który podkrada innym lunch z pracowniczej lodówki. Według statystyk, aż 49 proc. Polaków niechętnie uczestniczy w firmowych spotkaniach świątecznych. Event managerzy i HRowcy co sezon głowią się co zrobić, by doroczna impreza była przyjemnym wydarzeniem dla wszystkich. Ranga wydarzenia jest jeszcze wyższa, jeśli oprócz pracowników mają pojawić się na nim partnerzy czy kluczowi klienci firmy. A jeśli w tym roku to właśnie Tobie przypadło zadanie zorganizowania eventu świątecznego, zastanów się przede wszystkim jakich błędów nie możesz popełnić:
1. Sztampowy scenariusz
Barszcz, opłatek i do domu? Pewnie, jeśli zależy organizatorom na najnudniejszej imprezie w sezonie. Spotkania zimowe to pole do popisu dla kreatywności. Należy zastanowic się, jakie elementy mogą wprowadzić element zaskoczenia. Tematyczne dekoracje, występ artystyczny czy konkurs dla pracowników – wszystkie chwyty dozwolone.
2. Nieprzemyślana organizacja
Niespodziewane problemy mogą pojawić się na każdym etapie organizacji spotkania, dlatego warto od początku zadbać o eliminację tych podstawowych. Rezerwując obiekt na event należy pamiętać o uwzględnieniu czasu na montaż czy demontaż dekoracji, o dostępie do odpowiedniej infrastruktury, a także o sprawdzeniu, czy przypadkiem za ścianą swojej imprezy nie będzie miała konkurencja.
3. Źle dobrana lokalizacja
Rozmiar oraz rodzaj lokalizacji spotkania musi być dobrany nie tylko do formy imprezy, ale również do wielkości listy gości. Przy dużej liczbie pracowników potrzebna jest odpowiednio przestrzenna sala. Warto zwrócić uwagę na dodatkowe wyposażenie multimedialne, dostęp do szatni czy możliwość dopasowania układu przestrzeni do charakteru imprezy.
4. Niesmaczny catering
Zimne pierogi, niesmaczny barszcz i ciasta z maślanym kremem już dawno na nikim nie robią wrażenia. W obecnych czasach firmy cateringowe proponują szereg ciekawych rozwiązań, dzięki którym nie musimy ograniczać się do tradycyjnego zestawu. Pracownicy na pewno to docenią – w końcu przez żołądek do serca.
– Wiesz już, jakich błędów nie popełniać, ale wciąż nie jesteś pewien, jak sprawić, by tegoroczne spotkanie było niezapomniane wyłącznie z dobrych powodów? Skorzystaj z wiedzy doświadczonych specjalistów. Bezcenne wskazówki i porady znajdziesz w publikacjach takich jak najnowszy Trendbook na sezon zimowy 2018/2019, zrealizowany przez Digital Knowledge Village, który może służyć jako kompletny poradnik organizacji spotkań świątecznych, noworocznych i karnawałowych – dla tych, który w planowaniu eventów są na początku swojej drogi, jak i bardziej zaawansowanych, mówi – Agnieszka Chaber-Tomczak, Digital Knowledge Village.
Trendbook dostępny jest TUTAJ.