Logo

Event MIX

Jesteśmy niczym Leonardo DiCaprio branży cateringowej | Emilia Melon-Olchowicz, Melon Party Serwis Catering

O początkach w branży „przyjęć”, roli nieszablonowości w budowaniu oferty cateringowej, sposobach na sukces i znaczeniu otrzymania nagrody MP Power Awards® 2017 w kategorii Dostawca – Catering mówi Emilia Melon-Olchowicz, właściciel Melon Party Serwis Catering.

Działacie na rynku ponad ćwierć wieku, jak przez ten czas zmieniały się usługi cateringowe?

Działamy znacznie dłużej, bo nasz Tata – Jan Melon, który był prekursorem cateringu w Polsce zaczął swoją przygodę z przyjęciami (wtedy nie istniało pojęcie cateringu J ) już w latach 70. Eventy w tamtym czasie ograniczały się w wielkiej mierze do organizacji Świąt Narodowych dla ambasad  i innych wydarzeń rządowych takich jak: wizyty koronowanych głów czy innych delegacji zagranicznych.  Zmiany jakie się dokonały na przestrzeni ostatnich 30 lat są ogromne. W tamtych latach nie istniały wypożyczalnie sprzętu. Stoły, krzesła, talerze, sztućce organizowało się na przeróżne sposoby, a jedynym miejscem zaopatrzenia w produkty spożywcze  był historyczny bazar na Polnej, gdzie można było kupić luksusowe produkty takie jak kawior, ostrygi , jagnięcina czy wędzony łosoś . Nasza pierwsza kuchnia była dzierżawiona od Akademii Muzycznej w Warszawie, a pierwszy magazyn sprzętu mieścił się w piwnicy na warszawskiej Woli. Samochód do transportu jedzenia i sprzętu to VW Passat combi zakupiony od placówki EWG. Praca nad każdym wydarzeniem wymagała znacznie więcej kreatywnego „kombinowania” niż dzisiaj, kiedy mamy dostęp do produktów z każdego zakątka świata.

Na pewno oczekiwania klientów wzrosły na przestrzeni ostatnich lat?

Oczekiwania są znacznie wyższe. Nasi klienci szukają nowoczesnych rozwiązań, kreacji, pomysłu i oczywiście najwyższych standardów. Nie wystarcza zapewnienie odpowiedniej ilości jakiegokolwiek jedzenia. Każda impreza jest zresztą zupełnie inna i dlatego nasze propozycje są tworzone  indywidualnie zgodnie z zapotrzebowaniem naszych klientów. Staramy się przeprowadzić  precyzyjny wywiad , który mówi nam o preferencjach gości, charakterze wydarzenia, grupie społecznej, wieku uczestników i wszystkich innych czynnikach, które są składową i wpływają na dobór odpowiedniego menu, dekoracji, scenografii i finalnie wpływają na sukces wydarzenia, którego jesteśmy współtwórcami.

Dobry catering według Melon Party Serwis Catering to?

Przede wszystkim catering nieszablonowy. My w swojej pracy kierujemy się głównie potrzebami naszych klientów. „Szyjemy” ofertę na miarę,  rozmawiamy, ustalamy szczegóły, wsłuchujemy się w potrzeby… działamy profesjonalnie. Dlatego jeśli mamy zakontraktowany bardzo duży i trudny logistycznie event, który absorbuje wszystkie nasze moce przerobowe nie przyjmujemy dodatkach zleceń w tym terminie, mimo niejednokrotnie bardzo intratnych propozycji. Myślę, że naszym atutem jest świetna logistyka i dobry kontakt z klientem od początku tworzenia oferty aż do końca trwania eventu. My jako zarząd spółki jesteśmy cały czas obecni. Żeby skrócić czas reakcji pozostajemy do dyspozycji naszych klientów i zawsze służymy pomocą. Możliwość bezpośredniego kontaktu z nami jest dla klientów bardzo istotna.

W swojej ofercie promujecie zdrowy tryb życia. Czy nowoczesne, lekkie i pełnowartościowe dania są często wybierane przez klientów?

W ostatnich latach zdecydowanie wzrosło zainteresowanie zdrową żywnością. 30 lat temu nie było takiego zapotrzebowania, bo wszystko co udało się kupić było świeże i pozbawione substancji konserwujących. Później zachłysnęliśmy się produktami o długiej żywotności nafaszerowanych chemią, a teraz mamy powrót do natury. Niestety, produkty ekologiczne są dwu-trzykrotnie droższe od tych, które są w stałej sprzedaży. Z wielką radością kupujemy produkty wysokiej jakości, ale  w dalszym ciągu jednym z podstawowych kryteriów wyboru cateringu  jest cena, która jest znacznym ograniczeniem w doborze najzdrowszych, ekologicznych składników.

Niemniej jednak, obserwujemy ogromną zmianę w trendach żywieniowych, mamy wyselekcjonowanych dostawców, którzy dają nam gwarancję wysokiej jakości sprzedawanych produktów. Nie stosujemy chemii, półfabrykatów i w dalszym ciągu jesteśmy manufakturą a nie fabryką , co jest naszym ogromnym atutem. Zgodnie ze zwiększonym popytem na szczególne diety w tym na alergie i nietolerancje pokarmowe  proponujemy naszym klientom pozycje wegetariańskie, wegańskie, bez glutenu i laktozy.

Czy organizatorzy wydarzeń eventowych doceniają wagę odpowiednio dobranego cateringu, czy biorą pod uwagę to, że kulinarne show może być elementem artystycznym eventu?

Dla każdego eventowca odpowiednio stworzona oferta jest ogromnie istotna. W naszych ofertach oprócz podstawowego menu proponujemy nowoczesne rozwiązania, które przyczynią się do sukcesu całego wydarzenia. W swoich propozycjach mamy nieskończenie wiele atrakcji, stacji live cooking i warsztatów kulinarnych, które stanowią dodatkową atrakcje podczas eventu. W gronie klientów mamy wiele agencji PR, których projekty są dla nas za każdym razem ciekawym i kreatywnym wyzwaniem.

Reklamujecie się jako firma, która przygotuje menu na każdą okazję. Jakie zlecenie było dla Melon Party Serwis Catering największym wyzwaniem?

Tych wyzwań w naszym portfolio jest naprawdę ogromnie wiele, te najtrudniejsze to z pewnością wizyta Królowej Elżbiety i spotkanie z korpusem dyplomatycznym w Pałacu na Wodzie, koncert w Teatrze Wielkim z okazji obchodów 65. Rocznicy Powstania Getcie Warszawskim z Prezydentem Izraela  Szimonem Peresem, gdzie oprócz kontroli BOR-u mieliśmy  jeszcze MOSAD, kolacja zasiadana w Kopalni Soli w Wieliczce, gdzie musieliśmy zwieźć ze sztygarami maleńkimi windami okrągłe stoły i krzesła i skąd nie mogliśmy się wydostać, bo obsługa poszła do domu… Oczywiście, impreza Ergo Hestii w Gdańsku i Sopocie dla ponad 8 tysięcy osób z nielimitowanym jedzeniem i wreszcie nagrodzona przez MP Powers impreza dla Jeronimo Martins z kolacją serwowaną dla 1400 osób!

Właściwa prezentacja potraw i profesjonalna obsługa kelnerska to chyba połowa sukcesu w branży cateringowej?

Sukcesy osiągamy dzięki zaufanemu i zgranemu zespołowi, dla którego nie ma rzeczy niemożliwych. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu i odpowiednio dobranej ofercie jesteśmy w stanie zorganizować naprawdę bardzo trudne logistycznie przedsięwzięcia. Od wielu lat pracujemy z profesjonalnym zespołem najlepszych w Polsce kucharzy i kelnerów, którzy są gwarantem najwyższej  jakości potraw i obsługi. Wysoka kultura naszej obsługi oraz walory smakowe , poza innymi aspektami, są rzeczywiście naszym dużym atutem.

Działania firmy zostały zauważone przez branżę. Melon Party Serwis Catering otrzymał nagrodę MP Power Awards® 2017 w kategorii Dostawca – Catering za kolację świąteczną dla ponad 1400 osób. Jakie znaczenie niesie za sobą to wyróżnienie?

Nagroda jest przypieczętowaniem naszych wszystkich działań na przestrzeni ostatniego ponad ćwierćwiecza, jest dla nas motywacja do ciężkiej pracy i dużą  satysfakcją. Działania firmy były już wielokrotnie zauważane, ale w tym roku po raz pierwszy zwyciężyliśmy w tak prestiżowej kategorii. W branży postrzegani byliśmy jak Leonardo DiCaprio wielokrotnie nominowany do Oscara. W tym roku nas doceniono.

Rozmawiała Jaga Kolawa